Vilodag !

Ingen vilodag för mig, men väl för Catch.
Utfodring, avborstning och på med klackeskorna, sedan ut på en promenad i soluppgången.
Härligt !

Men idag var grabben väldigt tittig och bekymrad över det mesta, en julgran, grannens hund, en soptunna och en massa mer som jag inte vet vad ??
Jag hade en plan om att gå hela vägen upp till Kontorillen men med "soppatorsk" på var och varannat steg så gick det trögt. Skulle kanske ha tagit med mig en riktig pisk istället för pinnen ?

Nåväl, Frida har lärt mig en övning som jag hade stor nytta av. När han stannar lyfter huvudet högt och är beredd på flykt, kliar jag honom i nacken, då sänker han huvudet och jag flyttar handen till manken. Det fungerade. Fram några steg och så samma visa. Vad gör man ?

Tacksam för tips !

Dag 3

Idag tyckte jag att Catch imponerade stort. De sidvärtes rörelserna som vi påbörjade igår gick riktigt bra i båda varven, nästan på en gång. Kul !I longeringen gick det också bra. Vi jobbar inte så länge med honom, så fort han lyckas, nöjer vi oss. För att vänja Catch vid tyglar så band Frida ihop grimskaftet, promenerade runt med honom och styrde med sin energi och lätta tag i grimskaftet. Det fungerade också. Men bekymmers vecket ovanför ögat syntes när Frida försökte få honom att stå stilla och böja huvudet till sidan med hjälp av grimman, då snodde han runt, runt och förstod ingenting.

Imorgon blir det lite avslappningsdag med promenad och lite massage tänkte jag. Men känner jag mig själv rätt så kommer jag nog att träna lite på den sista övningen också.

Nu vet jag vad de 3 första lekarna heter:
1 Friendly game - Vänja hästen vid alla grejer som vi använder som verktyg.
2 Porqupine - Fast tryck från grimma, skänkel bett m.m.
3 Driving game - Rytmiskt tryck för att ex. flytta hästen


Dag 2Idag startade vi en 1/2 timme tidigare, oj vad mörkt det var. Tur att strömmen var tillbaka efter den fruktansvärda stormen Dagmar. Varför får stormar kvinnonamn ?

Fodra, borsta och på med klackeskorna, så snäll han är. Matte sliter, pustar och stånkar men han står bara stilla. Första biten på väg till padocken är väldigt hal, där går han försiktigt, trots skorna. Men sedan verkar det som han kommer på att det går bra, och ökar farten.

I padocken började vi med det vi lärde igår, gå lugnt på volten, vända in och byta varv. Det fungerade riktigt bra. Men så blåste det inte heller.
När Frida kom visade vi det för henne och fick godkänt så pass att vi bytte övning. Flytta undan sidledes. Det var så svårt så svårt. Några steg var ok så det nöjde vi oss med.
Mellan varven får han slappna av, försöka. Man ser hur spänd han blir av och till. Mycket för det söta huvudet.
Det finns 3 begrepp som jag ska lära mig, till att börja med. Friendly games, piggsvin ( fast på engelska) tyckte att Frida sa pigpain ? Ett ord till som jag inte kommer ihåg.
Friendly games tycker jag att han är ganska duktig på men att flytta för tryck är det lite sämre med. Är det här hans dominanta sida kommer in ???

Nåväl jag är mycket nöjd, ser framemot morgondagen.

Halv storm !

På vägbåde fysiskt och mentalt.
Nu kommer jag att snudd på ha dagsboksanteckningar, för den oinvigde kanske trist ? Men roligt för mig att spara och läsa.

Förutsättningarna var kanske inte de bästa med hård blåst och lite taskigt underlag.
Jag började med att visa min häst som stundtals är bufflig. Trots detta fick jag ut honom på volterna i båda varven, men när det blir jobbigt vill han in till mig och trycka bort mig med bogen.
Det är en bestämd herre som gärna visar var skåpet (jag) ska stå.
Han fick även trava i båda varven men stannar lätt upp och blir stående.
Min instruktör fick ta över och visade både mig och Catch.
Vad vi måste träna till att börja med är att flytta hans bog, det är där hans ledarskap sitter. Vilket klumpigt uttryck ! Han går gärna på och matte har snällt flyttat sig som den vänliga själ hon är.

Imorgon fortsätter vi !Julen !Ja, då är större delen av den här julen avklarad och jag ser framemot nyårsafton. Midsommar- och Nyårsafton tycker jag är lite magiskt, varför ? Jag vet inte !

Men vilken julhelg, några dagars julledighet med barnen, maken och exet i hans hus i Östersund. Ätit och druckit gott, skrattat och spelat monopol. Tänk vad man kan bli barnslig när det kommer till spel, hum... lite dålig förlorare är jag allt.
Men inte nog med det, jag har kommit i kontakt med mina kusiner på pappas sida. Efter 52 år, vad säger man ? Bättre sent än aldrig så klart. Så nu har jag en faster och 6 kusiner. Hoppas nu bara att vi kan hålla kontakten framöver, men det ska nog inte bli så svårt, för vi hade så trevligt när vi träffades.
En sväng blev det också till en hundkompis som bor i Östersund, fika prat och skratt. Lekt och gosat med hennes små krokodiler så nu har jag sår på knogarna. Ser ut som jag varit i slagsmål.

Idag börjar allvaret för min Catch, på hans resa till ridhäst ! Guud så spännande, jag har inte varit med om nåt sånt här, inte han heller ;) Min kunskap är noll som du förstår, men jag är duktig på att ta hjälp. Min tanke var att skicka iväg honom men efter allt strul med byte av stall och fång så kändes det inte bra att rycka upp honom igen nu när han funnit sin plats hos "Pillerina" och Geiva.
Vi kommer att ta det lugnt och lyssna in honom så att vi inte får onödiga bakslag.
Vår instruktör är mycket duktig, snygg (viktigt) och ung, ett framgångskoncept med andra ord !
Själv är jag mest lagom ;))

Vi ska jobba enligt Parelli metoden som är en bra grund för vidare utbildning. Självklart kommer det att bli mycket AR i framtiden, det också nytt för mig. Vem har sagt att livet ska vara lätt ????


Finväder

Underbar morgon, underbar häst. Ja, så var det idag.

Till slut tog vi oss ut, inte halt, inte regningt bara underbart.
Som vi trampade på i skogen, undan gick det, Catch mår som en prins och har lagt i en överväxel !
Det är roligt med en kompis som inte är brydd att gå över vattenfyllda diken, genom trånga passager eller under hängande träd. Jag tror att den nya energin helt enkelt beror på att han inte är hovöm längre. Men kanske snön också gör sitt till. 

Idag var det hela programmet, kapson och grimskaft. Öppna och sluta i paddocken gick som en dans. Det gjorde det inte sist, då kunde han ingenting den lille filuren.
Som avslutning var han lös och följde mig i både skritt och trav. Ja, t.o.m. trav som han har varit så ovillig till tidigare. Trodde ett tag att han skulle börja bralla men... det var att ta i;)

Spände på honom barbacka jorden utan problem och så här ser han ut då !Gullungen MIN !
Usch ja !

Tiden bara rinner iväg och snart är det som bekant jul. Men var är snön då ?
Allt hade varit så mycket enklare då för oss hästägare. Nu är det hårt, hårt och halt. Jag har visserligen skor fram men det räcker inte till nu. Easy glove är beställda och kommer förhoppningsvis nästa vecka, jag som redan har väntat i 3 veckor !!!!!
Sedan är frågan, kommer de att passa ?

Vi tar oss inte från stallplanen så där står min prins och äter och växer. Titti tycker att det är helt ok, hon mumsar frusen hästskit och mår som en prinsessa. FRUSTRERANDE !!!!!

Jag har köpt en barbackajord, som ska provas, så snart underlaget tillåter. Hoppas att det blir snart.

Annars är det mycket jobb nu, det är väntat och det blir inte så mycket tillfällen till träning ändå.

Vad säger man ? - Gilla läget !

RSS 2.0