Mjuk snäll muleHittade den här bilden på Catch som jag fick av den tidigare ägaren. Här är han 2 år och ser ut som en liten bebis. En glad bebis !

Nu tror jag att vi har hittat tillbaka till glädjen igen efter diverse problem med hovarna och därtill stelhet och ömhet. Både hör och ser att han kan vila i steget nu, slappna av och njuta. Det har tagit tid för oss att lära känna varandra och nu händer det något litet gott varje dag.

Jag har hela tiden tyckt att han har haft en hård mule men inte tänkt något mer på det, det ska väl vara så (på en ponny). Det var först igår kväll när jag pysslade med honom som han mjukt sökte min kontakt med mulen, snusade, "mufflade" och smakade lite försiktigt på mig. Inte bufflig på något sätt, sedan fick han tag på borsten och lekte en stund med den. Det fick han göra, tyckte att det var ok. Han kan faktiskt vara lite lekfull !

Idag har jag varit ledig och solen har lyst denna sena november dag. Jag, Catch och Titti promenerade bort till ridbanan för att träna Parelli en stund, en liten favorit syssla som vi har ;)
Titti har en särdeles förmåga att bli sittandes framför Catchs hovar när vi går, utan att bry sig i att han kan hur lätt som helst kliva på henne. Idag hände det, jag tittade rakt fram och uppmärksammade inte det men... det gjorde Catch som blev stående mitt i steget så att jag hann fösa undan Titti med pisken. Kan bara nämna att Catchs stora favorit inte är Titti, men han har ivf. slutat  att försöka nafsa efter henne om hon är för nära. Han bryr sig inte längre, eller så har han börjat gilla henne ;)
För det mesta snor Titti runt hans bakben, in i svansen och ut. Skönt att ha en häst som inte är det minsta bakskygg.

Nu sätter jag all fokus på avslappning i träningen, för oss båda. Vi tränar lite av varje och bäst går det med en kort grimma så idag fick han omväxlande gå ut till höger respektive vänster om mig när jag backade. Ut till höger går hur bra som helst, vänster är svårare men jag fick tillslut ett hyfsat svar.
Ny övning idag var att flytta honom i skänkelvikning utefter staketet. Inte vet jag hur man gör från marken men jag gav små förhållningar i grimskaftet och "knuffade" honom i baken när han lyfte det inre bakbenet, ha ha ha. Undrar vad F säger om det ?? Vad jag vet är att hon inte "knuffade " sin häst när hon visade mig .
Så snart "min" instruktör är klar med sina studier så ska inridningen börja på allvar. Nja, insittningen snarare, allt enligt Parelli. Så spännande.


Halka

Ja, nu har det verkligen blivit halt på sina ställen, så vinterboots är beställda, hoppas nu bara att de passar.

Ställde därför in Parelli träningen med F men, det var inte så jättehalt och när ridbanan blev nysladdad och fin så körde vi ett BRA pass. Vi fick beröm av F och jag känner mig som 9 år igen. Lyser som sola i Karlstad och är helt överlycklig, sånt här lever jag lääänge på.
F tycker att Catch slappnar av mer och mer, det är så bra med en utomstående som kan se skillnader. Jag kör på med massagen, lite här och där allt efter hur Catch reagerar. Vet inte om det blir helt rätt men....det kan ju inte göra någon skada.
Titti är med hela tiden och lär sig allteftersom, att parera Catchs försök att smaka lite på henne ibland :)
Att hon snor runt hans bakben bryr han sig inte om även om matte blir lite orolig.

Tänk när vi rider ut tillsammans alla tre, men nu känns det avlägset.

Jag följde med F hem och hon visade mig med sin häst lite nya övningar, lätt som en plätt.
Kan bara säga att mina försök inte blev lika glasklara... men han flyttade sig undan mig lite ivf !
Ummm,


Känsla

Att våga lita på sin magkänsla kan faktiskt vara svårt, men övning ger färdighet heter det ju.

Den här sommaren har lärt mig så mycket om hästar och om mig själv. Att vara i nuet, känna av, läsa in och försöka. Jag stapplar fram i blindo men en del dagar bara flyter det på. Idag var det en sån dag.
Att helt förutsättningslöst hälsa på Catch på stallplanen, vänta på hans reaktioner och slappna av.
Förbereda i stallet, maten, grimma osv. Han vet vad som väntar, MAT och sedan lite utmanande och som jag hoppas, roliga övningar ! Catch kan vara lååångsam, men ger jag honom den tid han behöver för att starta upp så har jag det dubbelfalt tillbaka sedan.

En liten promenad till paddocken, små lätta övningar som jag vet att han kan klara. Bara repgrimma och grimskaft. Lite lätt longering i skritt och trav, fina lugna ökningar och avsaktningar, tom. varvbyten gick bra. Sedan flög faan i mig, provar öppna och sluta också nu när han kändes så fin.
Med endast repgrimma och grimskaft gjorde vi övningarna !!!!!!  Han var såå duktig, visst hade jag kunnat ställa mer krav på formen men det kändes inte viktigt, det som var viktigt var att jag lyckades behålla ledarskapet hela vägen och han bjöd verkligen till.  Matte var så glad.

Sedan tog vi lilla skogsrundan, där jag vet att han trivs och känner sig trygg. Husse lyfte upp mig så att jag kunde hänga över honom och han stod helt lugnt och käkade. Försiktigt, försiktigt lyfte jag benet över ryggen på honom.... och där halvsatt jag. Då lyfte han upp huvudet för att se vad det var för otyg som klängde där. -Jasså var det bara du, sa han och bet i min känga, på båda sidor försäkerhetsskull. - Nu går vi sa husse, och jag fick rida min ponny för första gången ! Han kändes så stadig, efter ca 100 meter stannade vi och jag hasade av. LYCKA, JUBELLYCKA, VILKEN KÄNSLA !
Tänk att jag vågade, fast det kändes så naturligt och jag var inte rädd, det förvånar mig.

Ja, det var min magkänsla som sa mig att det var dags och i den miljön.


Lerigt !

Visst önskar vi hästägare att det får lov att frysa på nu ? Geggigt i hagarna så hovarna går i konstant lerinpackning. Detta till trots så har Catchs hovar blivit jättefina nu, bara lite strålröta kvar på hoven som var värst angripen.

Sedan är den stora frågan varför Catch är stel i fronten ! Homeopat medicin och massage kanske kan få det på rätt köl. Jag noterade att han faktiskt är öm på ryggen, vänster sida, idag när jag masserade honom.
Nåväl nu blir det inga stora krav på honom ett tag framöver.
Jag har införskaffat en spikmatta som jag lägger på hans rygg och som tyngd på det, ylletäcken, bra för cirkulationen. Den reagerade han inte nämnvärt på, bra det ivf.

Det är mysigt att se honom alldeles stilla och lugn under massagen, ett tag trodde jag att han skulle "välta". Han sänker huvudet och gäspar stort !

RSS 2.0