Dag 17Tänk när våra hästar får rulla sig i torr sand ! Det här är en islänning från Avesta trakten.

Vilken snäll, snäll, snäll och trevlig ponny jag har. Jag "smälter" hela tiden när vi tränar, trots -10.
Han är så duktig på att stå stilla när jag hänger och klänger på honom. Han går några steg och står stilla igen och matte kan glida av. Då får han oftast lite gott.
Han är cool !
Så rätt det blev med Parelli träning och insittning i samma anda. Är så himla gla för lilla Frida.
Henne kan jag verkligen rekommendera.

Dag 16

Ännu en toppenhelg som började med främmande från Gotland, Erja och William. Vi hade så mycket att prata om så det blev sent. Men trevligt hade vi det.

Söndag morgon iväg till Lögdö ridakademi för ännu en clinic med sitsen i fokus. Den var också mycket givande och kompletterade förra helgens sitsclinic. Dessa "sittknölar", längtar tills jag kan praktisera mina nyvunna kunskaper. Jag ska få rida Fridas häst så snart hans sadel kommit. Känner inte riktigt för barbacka än. Jag är helt ringrostig nu. Har kanske alltid varit det ;)

På eftermiddagen kom Catchs hovvårdare. Var 6:e vecka putsar hon hans hovar och de är så fina nu så jag vet inte vad. Strålrötan är helt borta efter 3 månader. De växer jämt och fint. Ett extra plus fick jag för att han är i så fin kondition.
- Han måste ha gått ner 20-30kg, var hennes spontana reaktion. Fint musklad för sin ålder och utbildninsnivå. Jag blir väldigt glad, känns som lilla julafton nu. Minns med fasa hans fångkänning i höstas. Hovöm, småfet och olustig i humöret.

Vad ger jag min unghäst då ? Jo, fri tillgång på halm, 2 små nävar sockerfritt Kraftfoder utblandat med Biopromin och formula 1 och 4. Det sistnämda för att avgifta honom. Tillsist 2 kg hö. Inget mer. Aldrig mer äpple, någon enstaka gång en liten bit morot.


Efter manikyr blev det ett lugnt pass på ridbanan där Mia och vackre Quartzo mötte upp. (Du är också fin Mia )
Vi behövde inte "laga" något efter förra passet. Jag hängde och klängde på honom också, gick så bra.
Lugnt och trevligt vill jag sammanfatta passet.


Dag 15

Catchen fick bära sadel till ridbanan idag. Inget konstigt med det tyckte han. Han har gjort det förr.

Träning i mörkret, nja så där bra gick det. Vi jobbar vidare med galoppen och den sitter sååå nära.
Men han vågar inte riktigt släppa på. Det vill gärna bli lite brall och hokus pokus.
Men han svarar fint på min energi, höjer och sänker den i takt med mig. Jag pressade honom ganska hårt idag men vi har lite kapital att ta av. Alla tillit och ledarskaps lekar har gett resultat.

Måste nog se mig om efter en ny sadel, den är lite lång på honom.
Fortsättning följer.Börjar längta så smått till sommaren nu.


Dag 14

Sist var Catch trött när vi tränade, han jobbar ju så bra och kommer upp med ryggen, så det är klart att det blir ansträngande.

Vi var till Katrin Wallberg på sitsclinic i helgen som var. Mycket givande, en av de bästa kurser som jag bevistat alla kategorier. Birthe Vogelius föreläste om sitsen och dess inverkan på hästen när vi rider. Vi lärde om den atletiska hållningen, vikten på stortårna i stigbyglarna, olika hjälpmedel och mycket mer. Allt övade vi praktiskt, dock utan häst.

Catch fick vila i 4 dagar och verkade vara i fin form, men vi var ändå lite försiktiga. Jag var trött och det märktes, aldrig har det varit så trassligt för mig som igår. Men vilken underbar liten kille jag har, han kunde, men inte jag, kan man sammanfatta. När det går dåligt är det så lätt att skylla på hästen när det egentligen är mitt klumpiga och otydliga sätt som speglar sig i hästen.
Frida tyckte ändå att jag var duktig som löste en del tjorv som uppstod.
Fin promenad hade vi till ridbanan och hem.

En stor sak hände som rörde mig djupt. Efter att jag tagit in honom i stallet tagit av reflexer och lite sånt, så brukar jag öppna stalldörren  sedan får han gå ut på stallbacken, snurra runt och vänta medan jag stänger. (Det blir mycket snurra.) 
 För att jag sedan ska kunna ta av honom repgrimman. Men igår stannade han i mitten och stod stilla. Jag fattade ingenting. Vi stod stilla en liten stund sedan tittade han mig djupt i ögonen och sa - Du kan ta av mig repgrimman nu, så blir det enklare för dig !
Så får det bli fortsättningsvis :)
Han är så klok och smart min lilla ponny. Det behövs när matte är senil.


Vintervackert och vinterblek matte !

Morgon på stallbacken !

All mat är uppäten, lite strån att leta för de sugna.
På en mätt magen sitter ett glatt ansikte..eller....
Jag älskar dig ändå, mitt vackeröga !

,


Se så fina hovar han har nu.
Sist en bild på vackra, kloka, och vänliga Geiva !


Dag 13

Det blev lite fel i numreringen men nu så är det rättat.

Idag gjorde Catch "åttan" som vi tränade på i förrgår, han visade mig och sa - Ha ha eller iiihhha, den kan jag redan ! Sabla smart häst det här, och han tycker att det är kul.
Vi byter övningar ofta annars tröttnar han.
Sedan körde vi slalom mellan 4-5 pinnar, trassligt med långrepet och sticken. Frida fick ta över och sedan hajade han det också.

Pallen och "hänget" fungerade bra från båda sidor nu.

Ett par galoppfattningar som var bra i båda varven, men uppspelt blev han, ville galoppa mer.
Han jobbar mycket bra med kroppen, alldeles naturligt. Samlar sig och lyfter ryggen fint.
Men så trött han var, Frida såg att bakbenen började bli lite släpiga på honom. Båda benen lika trötta, bra det ! Han är ju bara 3 1/2 år min lille pojke.

Nu får han vila i 4 dagar, bara lite mat och pyssel får det bli. Lätt att gå för fort fram när det är så roligt och han vill så gärna.

Pigg på vägen till ridbanan, nu har jag kommit på ett litet knep, han får gå sidvärtes utefter vägen och då tröttnar han snart.


Dag 11Tittut !


Idag var Catch väldigt lugn nästan lite slö. Så vi fortsatte med leken, fatta galopp.
Den har han inte riktigt fattat än, men är på mycket god väg. Han drog från mig en gång men kom lugnt tillbaka, härligt.

Men innan det så tog jag fram lilla plastpallen, för att kunna stå på den och hänga över honom. Inte så lätt, den var hal och inte blev det bättre av att jag hade halskydden på. Varför tog jag inte av dem ?????? Mycket nu.

Svårast var det att få honom att komma fram till mig med bredsidan, han har ju lärt sig att stanna en bit ifrån mig. Nåväl det gick riktigt bra att hänga från båda sidor. Han vänder på huvudet och tittar på mig - Får jag något gott nu ? Nu får han bara gott när jag hasat av. Annars kanske han får för sig att börja "leka" med mina skor när jag sitter upp.

Bra promenad till och från ridbanan. Rätt vad det är, så går det som smort, och då förstår man inte varför något så enkelt var så svårt.
Vilodag imorgon för pållen.

Dag 10 och 11

Igår tog vi en riktigt lång promenad utefter vägen och i skogen. Där fick Pållen plumsa och snurra och tjorva på. Frida hängde på som min mentor och stöd. Hennes tips är guld värda. Läsa av hästen, hur spänd är han egentligen eller rädd eller frustrerad eller.... ????
Han är inte det och då kan jag bara vara bestämd och konsekvent. Sedan gick det riktigt bra. Men nöjd är jag först när jag klarat det själv.

Idag var han hur trevlig och lyhörd som helst, den stora behållningen var något så enkelt som att gå i min takt, lugnt och trevligt till ridbanan. Alldeles själv gjorde jag det idag !!!!! Härlig känsla.
På ridbanan fungerade han fint också, men han blev väldigt trött idag. Kul att Perlina och Carina tittade förbi. Catch tycker att det ser riktigt skumt ut att Carina sitter på Perlina.


Dag 9

Lugn och mysig Catch i stallet, skönt med såna dagar också. Men.... när två travhästar störtade förbi på väg till ridbanan var det slut på lugnet. 10 min. att gå ungefär 20 m. kändes inte kul. Småskraj, ska han sticka ? Frustrerad, vad gör jag för fel ? Förbannad också, ja så var det.
Men jag kämpade på, och fram kom vi. Seger, nää, kändes inte så.

Lika pigg idag som igår. Det är kul och himla duktig är han också. Vi körde det vanliga och avslutade med lite galopp. Höger varv, bocksprång och tjo och tjim ! Men snabbt tillbaka till lugnet och han fick komma "in" till mig och lite godisbelöning. Inte kan han veta att det blev fel.
Nytt försök, ett par galoppsprång, jag sänker energin och han lugnar sig och "in" till mig och  godis.
Vänster varv fungerade direkt, några galoppsprång, "in" till mig och godis. Både jag och Catch var väldigt nöjda.

Min allra bästa vän Anette, fotograf, var med och plåtade. Därför provade vi lite liberty övningar också. Catch var super duktig och följde mig både i skritt och trav.
Fantastiskt avslut på "lekarna" idag.

Jo, det ska vara lekfullt, ibland vinner jag och ibland får han vinna. Som Frida säger - Hur kul är det att leka med någon som alltid vinner ?

Nu ser jag framemot bilderna, ska åka och titta till helgen.

Dag 8

Dag 8, har vi bara tränat i 8 dagar och kommit så långt ! Jag fattar ingenting, men roligt är det allt.

Efter sista promenaden, då Parelli Frida gav mig nyttiga tips om att hålla Catch i schack genom att påkalla hans uppmärksamhet, då han blir okoncentrerad och vill dra. Så gav vi oss iväg till paddocken för ytterligare ett pass.

Jag går i sadelläge och han går fritt i grimskaftet. Lite tjafs, jag blev tvingad att greppa grimman och ge honom en klatsch med spöet. Resultat, han markerar och vill kicka mot mig. Men bara en gång och sedan gick vi (jag) med bestämda steg till ridbanan. Efterhand accepterar han och går lugnt och trevligt bredvid mig. Jag gick i skänkelläge och han i löst grimskaft. Toppen !

Väl på ridbanan visade han mig allt som han lärt sig under de tidigare passen, voltarbete, sidvärtesrörelser, öka och minska farten. Tjoho.... han körde sitt race kan man lugnt säga.
Det var absolut inte min plan. Min tanke var att han skulle göra detta, men när jag bad honom.

- Interesting...... vad gör jag nu ?

Jag gjorde ingenting.... gick bara lugnt efter och bredvid Catch, lät honom hållas. Ett sånt där läge när man inte vet om man gör rätt. Tidigare kunskaper har gång efter annan betonat vikten av att bestämma över pållen. Viktigt med ledarskap. Han fick göra som han behagade.

Tillslut ledsnade han och blev lugnt stående. Då kommer vår instruktör och får se en lagom adrenalinstinn ponny med huvudet i behåll ;)
Nu kan vi börja arbeta. repetera, och där vi försöker undvika allt som får honom att "tända" till. Vi hittar knapparna, det gäller att ha lagom gas och broms.
Grand final....... vi provar med en galopp säger Frida nu när han verkar så lugn. 
Sagt och gjort, ut på spåret och jag han knappt tänka galopp förän han fattade en as bra galopp. Ett frö är sått och det nöjde vi oss med.
Som du märker skriver jag "vi" hela tiden men det är Parelli Frida som vet när vi ska bryta eller köra på ;))  Hi Hi !

Vi provade även med två grimskaft, ett på vardera sida, han följer mig trevligt både i skritt och trav, inte ett dugg bufflig.

Jag är mer än nöjd.
Så viktigt det är med en tränare att ventilera sina funderingar med också.
 


dag 7

Idag var det mycket som hände, "stallchefen" drog fram en pressening som legat över kälken, presseningen var mycket spännande och kul tyckte Catch och Perlina. Bita, slita och sparka på.

Kälken skulle Geiva få dra med bjällerklang och allt. Hur gulligt som helst var de när de drog iväg.
F följde mig från stallet till ridbanan så att jag fick lite "verktyg" att jobba med när han blir spänd och brydd. Allt fungerade mycket bra. Men, att Geiva travad nere på vägen och bjällerklangade var inte bra, enligt Catch, så han gnäggade och gnäggade rakt in i mitt stackars öra !

Uppspelt blev han också, F tog över och visade mig hur jag jobbar med honom i det skicket. Det fixade hon, lätt som en plätt. Men han var väldigt okoncentrerad av och till men slutade inte att lyssna. Duktig är han. Ingen galopp idag när adrenalinet rusade runt i skallen på honom.
Idag höll vi på i en timme, säkert.

Vi repeterade och repeterade, - han förstår nu vad vi vill, säger F och jag håller med ;)
Det känns så bra, vi har tryckt på många knappar som har startat en process, bra att se hur han kan reagera.

Dag 6

Nu har Catch verkligen kommit ur sitt skal, pigg, alert och svårt för att stå still. -Oh boy, interesting ! Refererar till Linda Parelli :)

Vi tränade efter jobbet, mörkt ute men vi hade belysning på banan. Två nya övningar, samt en galoppfattning i höger varv. Oj, oj, oj vad jobbigt. Trav är absolut hans starka sida. I galoppen försökte han dra men lugnade ner sig ganska snabbt. Sedan fick han stå still och försöka tänka över vad som hände. Ögonvitorna lyste i mörkret.

Idag påbörjade vi lite tömkörning, nytt för mig och nytt för Catch. Långa tömmar och jag var lite rädd för att han skulle börja bralla och jag trassla in mig i repen. Men inget hände, förutom att det gick ganska bra. Kul !
"Parelli Frida" visade mig sedan en liten "lek", hoppa upp och ner vid sidan av Catch, fram och tillbaka utefter hans sida. Bra övning inför uppsittningen. Vänstersida, jobbigt, svårt att stå still. Höger sidan gick som en dans.
-Oh boy, interesting !

Promenaden fram och tillbaka till ridbanan gick fint.

Spännande att se vad han har för energi nivå vid nästa träning ?

Dag 6

Idag hade jag en stark buffel att jobba med. Kul ? Not !

Det var länge sedan som han behandlade mig som en vante, men idag var det så. Mycket vilja i boxen och på stallgången. Jag måste be käre maken att hjälpa mig med stängningen till boxdörren, jag får inte igen den ordentligt. Catch tar lite sats och trycker upp den lätt som en plätt.

Pigg och viljestark var han på vägen till ridbanan. Det tycker jag inte om, speciellt det sistnämda.
Ett hårt grepp i repgrimman så att han inte kan vända in huvudet mot mig och sticka tillbaka till stallet. - Kom nu, och bestämd så mycket som jag vågade. Ska han explodera ?
Nej, det gjorde han inte och vi kom fram utan missöden.
På ridbanan fortsatte han att buffla men var riktigt duktig på sidvärtesrörelser utefter staketet.
Jag gick en bit bakom, det funkade ändå. Ville ju inte vara för nära OM han skulle få för sig att lessna på mig ;)
Även på volten imponerade han och flyttade snällt utåt när jag "bad" honom, eller tryckte närmare bestämt.
Idag hade han energi både uppåt och neråt, det har vi inte sett tidigare. Superfin trav har han också ! Eftersom han hade så mycket med energi så fick han prova på lite galopp också. I vänster varv. Svåraste för honom men det gick bra. Men han protesterar och kastar med huvudet och försöker DRA av och till.

Jag bad Frida följa med mig tillbaka till stallet för att få lite tips och vara mitt stöd.
Han måste gå först och jag befinner mig i skänkelläge. Som det blir när jag rider honom. Rätt vad det är så stannar han, men då ryggar jag honom med hjälp av linan. Skaka, skaka och skaka och tänk det fungerade ! Sedan framåt.
Fast största problemet är att gå från stallet. Fast det tar vi nästa gång !

Rätt nöjd ändå, han slutade buffla och jag fick se härlig trav och en liten galopp :))

4 januari

Djävulsk halka idag ! Träningen måste ställas in, regnet vräkte ner i natt.

Jag tror att det var en bedrövlig syn som mötte stallchefen när hon skulle fodra pållarna imorse.
Hästarna stod på led för att snabbt som katten få komma in i boxen och få på sig ylletrikåerna ;)

Lite senare på dagen åkte jag dit och tog av dem de våtvarma omslagen för att sedan släppa ut dem. Men, ingen hade någon vidare lust att gå ut så jag borstade dem lite hjälpligt och sedan fick de sova vidare i den "goda" stallvärmen.

Något torrt täcke hade jag inte att dra på Catch, vad gör man ? Lätt, åker till Hööks och inhandlar ett nytt regntäcke för 700 pix. MEN det var nice och med lång hals.... prasslade fint också.
Sedan släppte jag ut korvarna.

För att få något vettigt gjort så åkte jag över till Frida för att med hennes hjälp göra av med lite mer pengar. Det gick superlätt och smidigt så nu väntar vi bara på lite tillbehör till Parelli träningen. Carrot stick, savvy string och ropes. Var det så det hette ?

Snorhalt i ordets rätta bemärkelse var det. Jag susade fram i 10km/h, höll hårt i ratten kände hur jag gled som i en tvålkopp. Dj..kla fartdårar som kör om !!!!
Som tröst stannade jag och köpte choklad på hemvägen á 28kr, är det lön snart ?

Tack snälla Frida för all kurslitteratur som jag fick låna. Satte genast på DVD:n och somnade !!!!!!!!!!

Nya tag NU !Dag 5

Nu har vi mycket övningar att träna på.
Öka minska farten i volten, byta varv, sidvärtesrörelser och sist men men inte minst att med hjälp av grimman böja in huvudet till sidan och stå still.

Att öka storleken på volten är svårt men idag kom jag på ett litet "knep", jag måste än så länge vara nära honom, böja in huvudet och trycka till i skänkelläge varje gång han lyfter inre bak.
Då förstod han i några steg.
Nu är det förfining, förfining och öka avståndet till honom som gäller.

Men jag måste säga att efter varje träningspass känner vi oss som segrare när vi lämnar planen.
Catch blir mer och mer avspänd samtidigt som han öppnar upp sin inneslutning. Han hade så lätt för att skärma av tidigare. Men det här tycker han är roligt och han vill så gärna vara matte tillags :)

Vi har VÄRLDENS bästa tränare !!! Jojomensann !

Dag 4

Underbart nyårsfirande med goda vänner, god mat, lite spel och Tv tittande !


Inte sämre blev det på nyårsdagen då Frida mötte upp mig och Catch i padocken.
Han är för duktig grabben min.

Idag repeterade vi lite och försökte att förfina hjälperna med energi. Catch svarar bra på det men jag hänger inte riktigt med. När tanken på ex. ökning eller minskning på hans tempo, dyker upp i min hjärna, knappt att jag är medveten själv, så svarar han.
I det läget vet jag knappt att han gjort rätt. Tur att Frida kan se det och ge kredit.
Svårt att förklara begripligt.
Vi började även med att flytta honom utåt i volterna. Roliga övningar !

Måste säga att han är mycket samarbetsvillig, det är klart att han störs av bilar, hästar osv. men kommer strax tillbaka och börjar jobba.

Han är helt enkelt för underbar, mysig, genom snäll och trevlig. Tror du att jag älskar honom ?


RSS 2.0